fredag 4 april 2014

Vårsoppa med ramslök



En fin förrättsoppa var det första jag lagade med min nyplockade ramslök. Kyliga dagar är en soppa, typ denna, god varm och om temperaturen blir mer somrig kan soppan med fördel ätas kall.


Ramslökssoppa, 2 pers

2 små milda lökar, t ex schalottenlök
2 salladslökar
1 potatis av mjölig sort
1 msk smör
4 dl god kycklingbuljong
2 msk grädde
10-15 ramslöksblad
salt, svartpeppar och vit balsamvinäger
topping: 4 rädisor (+ ev smörstekt smul från grovt rägbröd)

Skala lök, hacka denna och finskiva salladslöken. Skal potatisen och smär i små bitar.

Fräs allt i smör utan att det tar färg. Späd med buljongen. Koka ca 15 minuter tills allt blir mjukt. Slå i grädde. Grovhacka ramslöken. Häll soppa + ramslök i en mixer och kör tills det gröna är riktigt finfördelat. Späd med vatten till önskad tjocklek. Värm men låt inte soppan koka mer. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger för syrans skull.

Toppa med fintärnad rädisa och gärna smörstekt smul av grovt bröd.

3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Åh, så gott med ramslök! Vi hoppas att vi snart ska få en leverans av de goda gröna bladen, då ska det lagas soppa, stoppas ramslökskorv och läggas in sill.

Fröken Dill sa...

Aha, perfekt idé för påsksillen - DET måste jag testa!

Matarkivet sa...

Älskar ramslök(-ssoppa)! Mums!