tisdag 6 maj 2014

Bakad potatis med curryröra


Just nu är det mycket att göra och därför fokus på det enkla, snabba, goda.

En rätt som funkar bra, både till stressiga jobblunchen och hemma när man till exempel också ska hinna plantera 14 olika sorters asiatiska bladgrönsaker, är bakad potatis.

Min favoritröra just nu är med curry. Det började med att jag hade överbliven currymajonnäs i kylen, men sedan denna tagit slut har jag lagat flera omgångar ny för att kunna njuta till bakade potatisar.

Jag varierar basen i curryröran med grillad kyckling, kyckling/bacon, rökt skinka och, om det råkar vara vegetarisk måndag - vitlöksstekta champinjoner.

Bästa bakpotatisen är stora exemplar av mjölig sort som bakas i 200 graders ugn i ca en timme. För snabba jobblunchen kör jag istället i micro. Lite beroende på storlek tar detta bara ca 8-10 minuter för en potatis. (Vänd gärna efter 4 och passa på slutet så att potatisen inte blir överlagad och seg). Vilket tillagningssätt man än väljer så är det viktigt att pricka skalet på potatisen ordentligt med en gaffel innan.


Curryröra till bakad potatis, till ca 4 potatisar

1/2 dl majonnäs (gärna hemgjord)
1 dl gräddfil
1/2 dl crème fraiche
1 liten mild lök, röd eller schalottenlök
1/2 äpple
1 msk mango chutney
1 msk curry, gärna blandad extra stark och vanlig
smör att steka i
Grillad kyckling motsvarande 1 stort lår/ ev lite knaperstekt bacon eller ca 4 skivor rökt skinka eller ca 5 champinjoner
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Blanda majonnäs, gräddfil och crème fraiche. Skala och finhacka lök och äpple. Rör ner i blandningen tillsammans med mango chutney. Låt en klick smör smälta i botten av en liten kastrull. Tillsätt curry och låt den bli varm utan att brännas. Detta lilla extra moment ger curryn mycket fylligare smak.

Hacka kyckling, bacon skinka, vilket du nu väljer. Champinjoner skivas och steks, först i torr panna och sedan med smör, riven vitlök, salt och peppar. Rör ner.

Smaka av röran med salt och peppar. Den kan ätas direkt, men blir ännu godare om den får ligga i kylen i några timmar.

Njut av röran till bakad potatis.


2 kommentarer:

Remsan sa...

Bakad potatis är både enkelt och mycket gott. Var länge sedan vi åt det nu. Blir mest på sommaren av någon anledning. Pappa har en favoritröra med bl.a. rädisor i som han brukar bjuda på ihop med grillat kött.

Fröken Dill sa...

Rädisröra, låter supergott! Bakad potatis är väl lite ute med allt GI-tänk, men förtjänar att uppmärksammas och älskas av oss som svårgillar potatis.