tisdag 8 juli 2014

Semester, 28 grader i skuggan och J:s pulled chicken med tillbehör



Otroligt - efter veckor av högst tveksamt sommarväder börjar semestern med rekordvärme! I min trädgård blommar flera olika sorters jättestora schesminer och det doftar helt berusande.

Själv sitter jag i skuggan och tar det lugnt, lyssnar på Sommar i P1 och löser korsord.

Snart hoppas jag kunna bjuda på härlig sommarmat, men hittills är det faktiskt mest J som varit kreativ i köket och vid grillen.

Förra sommarens stora hit var pulled pork och i år köptes en fin, stor ekologisk kyckling med till byn och J lagade pulled chicken med tillbehör. Perfekt semestermat, bara att ta fram ur kylen, plocka ihop med färska grönsaker, "hipsterlök" och coleslaw i ett hamburgerbröd och avnjuta!


Pulled chicken i varmrök eller klotgrill

Salta och peppra en fin kyckling och rök i varmrök alternativt grilla indirekt i en stor klotgrill. Temperaturen får inte bli för hög i grillen/röken.  Fågeln ska tillagas långsamt, i max 110 graders temperatur under flera timmar för att bli saftig så fyll på med grillbriketter vartefter och strö på uppblötta rökspån ovanpå glödbädden. Temperaturen i kycklinges tjockaste del av bröstet ska vara 90 grader när den är klar. Rensa kycklingen, "gaffla" isär köttet och blanda med BBQ-sås.


BBQ-sås (nästan Jonas Cramby-recept från boken "Texas-BBQ")

1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1 dl råsocker
1/2 dl japansk soja
1 msk worcestershiresås
1 dl passerade tomater
2 torkade anchochili

Skala och hacka lök och vitlök. Stek tillsammans med spiskummin i olja. När löken börjar bli mjuk, häll på balsamvinäger och koka några minuter. Tillsätt socker, soja, worcestershiresås och passerade tomater. Ta bort stjälk och frön ur chilin, lägg i såsen och låt puttra några minuter. Mixa till en slät sås.


Hipsterlök (picklad rödlök)
2 rödlökar
1 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
2 dl socker

Skala och skiva löken tunt. Koka upp ingredienserna till lagen och rör tills sockret smält. Häll lagen över rödlöken. Låt svalna och ställ i kylskåp. Får jättefin färg, passar till mycket och håller flera veckor.



De godaste hamburgerbröden är såklart hembakade, men i den här värmen vill man inte sätta på ugnen. Då funkar de färdigköpta gula "Frisco-bröden" helt OK. Glöm inte att rosta dem på grillen eller i en stekpanna. Jag vill ha salladsblad, tomat och gärna avokadoskivor i mina "pulled chicken-burgare". Lite majonnäs och en klick gräddfil är heller inte så dumt.

Inga kommentarer: