fredag 29 augusti 2014

Pizzafredag med årstidens goda


Äntligen har jag och husdjuren flyttat hem från landet. Underbart att slippa de långa resorna.

Hemma i stadslägenheten är det fortfarande kaos, med den eviga köksombyggnaden, ombyggnad av ett annat rum, flyttkartonger och damm överallt. Å andra sidan finns det ett fungerande badrum, en jättebra spis, en köksbänk som kan torkas från sågspån efter dagens bygge, rinnande vatten, avlopp och en diskmaskin!

Och inte minst finns världens bästa matlagnings- och middagssällskap i form av J. Äntligen kan pizzafredagarna starta! Vi tjuvstartade faktiskt redan förra fredagen.


Rödbetor försöker jag odla på landet varje år, men de blir sällan bra hos mig. I år är det bara två stycken som verkar vilja nå vettig storlek. Vi passade därför på att plocka några goda rödbetor på ett självplock istället. I senaste "Elle Mat och Vin" fanns ett förslag med rödbetor som topping på pizza. Det lät lite skumt, men kombon med getost, färsk basilika och rostade pinjenötter lät god så jag ville ändå prova.

Jag kan bara meddela att det inte blev en smula kvar av de ganska stora pizzorna. Rödbetor på pizzan var en riktig hit! Supergott som middag och jag kan tänka mig att minipizzor med samma recept skulle bli ett riktigt populärt festsnacks.


Pizzor med rödbetor, getost, basilika och rostade pinjenötter, 2 st

degen:
2 dl 37-gradigt vatten
2 msk mjölk
1/2 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

tomatsås:
1 dl tomatpuré av god kvalitet, t ex Muttis
lite kycklingbuljongkoncentrat
salt och nymald svartpeppar
oregano

topping:
3-6 rödbetor
1 rejäl skiva getost, typ chèvre
1/2 kruka basilika
1 liten påse pinjenötter

Smula jästen i en bunke. Lös i det ljumna vattnet. Slå i mjölk, salt, honung och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget och kör degen i en degblandare i 10 minuter eller arbeta den för hand i 15 minuter.

Låt jäsa under handduk till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter.

Koka rödbetorna tills de blir mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Skala och skär rödbetorna i skivor eller klyftor.

Blanda samman ingredienserna till tomatsåsen och smaka av med kryddor och fond.

Kavla ut degen till två tunna pizzor på bakplåtspapper. Bred på ganska tunt med tomatsås. Fördela rödbetsbitarna över pizzorna. Smula över getost, salta och peppra.

Laga på värmd pizzasten (eller en värmd plåt) i ugnen med grillen på högsta värme. Det tar 6- 10 minuter för en pizza att bli färdig.

Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr stekpanna.

Strössla basilikablad och rostade pinjenötter över de färdiga pizzorna och ät genast, ev med lite flytande honung ringlad över härligheten.




2 kommentarer:

Fanny sa...

gud så gott!

Fröken Dill sa...

Jag blev faktiskt nästan förvånad själv!