lördag 30 augusti 2014

Stekt kolja med sardellmajonnäs och marinerad zucchinipasta


Zucchini finns det gott om så här års. Jag äter allra helst min egenodlade "Costata Romanesco". Nya idéer vad man kan använda zucchini till är alltid välkomna. I P1:s Meny tipsade Tomas Tengby härom veckan att man kunde skära zucchini tunt med mandolin, strimla skivorna till bandpastaformat och servera råa med vinägrett till stekt fisk. Vilken bra idé!

Sardellmajonnäs är alltid underbart till stekt fisk och passar extra bra till den milda, spänstiga och örtsmakande marinerade zucchinipastan.

Vi har redan lagat den här rätten två gånger och kan konstatera att vi fått en ny favorit. Upplägget på fotot blev lite slarvigt, vi var nämligen alldeles för hungriga och sugna på att kasta oss över den goda rätten...


Så här lagade vi:

Stekt koljafilé med sardellmajonnäs och marinerad zucchinipasta, 2 pers

Ca 300 g koljafilé, 2 portionsbitar
Rivet skal från 1/2 citron
Salt och nymald vitpeppar

1/2 dl majonnäs, helst hemgjord
3 sardellfiléer

1 stor zucchini
Saften från 1/2 citron
1/2 dl olivolja
Färsk persilja, en liten knippa
Några blad färsk dragon
1 vitlöksklyfta
Salt och nymald svartpeppar

Krydda fisken med rivet citronskal, salt och peppar.

Hacka och mosa sardellerna, blanda med majonnäsen.

Hacka persilja, dragon och vitlök mycket, mycket fint. Blanda med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skär zucchinin på längden med mandolin, ca 2 mm skivor. Strimla skivorna med kniv till bandpastaformat. Blanda zucchinipastan med persiljedressingen.

Stek fiskbitarna i smör.

Lägg upp zucchinipasta med fiskbit ovanpå och toppa med sardellmajonnäsen.

2 kommentarer:

Kim sa...

Det här är minsann min sorts mat! OJ vad gott det ser ut!

Fröken Dill sa...

Visst var det ett smart tips med lite fräsch raw-food pasta? Själv är jag stolt över idéen med sardellmajjon.